Voor de behandeling

Bij een intake behandeling krijg je voorafgaand een intakeformulier, zodat ik alvast de  informatie over jou en je paard door kan nemen en mij goed kan voorbereiden. Voordat ik start met de behandeling, zal ik de antwoorden op het intakeformulier met je doornemen en op bepaalde punten zal ik doorvragen om een duidelijk beeld te krijgen. Daarna zal ik je paard eerst observeren in stand en daarna palperen (afvoelen). Meestal maak ik ook foto’s voor -en na de behandeling om eventuele verschillen te zien en om terug te kunnen kijken op een reeks van behandelingen. Vervolgens kan ik ook je paard observeren in beweging. Hierna zal ik bepalen welke handgrepen ik zal gebruiken om het beste resultaat te krijgen.

Bij de losse vervolg behandelingen stuur ik geen intakeformulier meer, maar zal ik direct beginnen met het observeren en afvoelen van je paard, tegelijkertijd bespreken we de gebeurtenissen van de afgelopen periode en dit samen met de informatie van de vorige keer, bepalen welke handgrepen ik zal gebruiken om het beste resultaat te krijgen. Daarna gaan we gewoon lekker behandelen.

We gaan uit van het zelfhelend vermogen van het lichaam. Een lichaam is oneindig intelligent en zoekt altijd naar balans en heelheid.

Tijdens de behandeling

Tijdens de behandeling zal je paard bepaalde reacties laten zien zoals o.a. geeuwen, likken, zuchten, kauwen, schrapen met de voorbeen, ontluchten, mesten, lippen trillen enz. Dit zijn allemaal ontladingen van bepaalde spanningen in het lijf.

Het kan ook zijn dat je paard het lastig vindt om los te laten of moeilijke plekken in zijn lijf heeft waardoor hij ongemak kan laten zien. Bij een eerste kennismaking met Cranio sacraal therapie kan je paard nog onzeker zijn en even moeten wennen aan het gevoel, maar de meeste paarden waar ik vaker kom gaan al klaar staan als ik op stal kom. Tijdens de behandeling geef ik je paard een stem, we doen het samen, je paard werkt mee en gaat mij aangeven waar de aandachtspunten zitten.

Verder kan ik ook andere zachte technieken inzetten. De Tellington TTouch Methode is bijvoorbeeld om het paard meer bewust van zijn lichaam te maken en meer vertrouwen te creëren, het werkt door op celniveau en geeft prachtige resultaten.

Soms lijkt het aan de buitenkant alsof er weinig gebeurd, maar binnen in het paardenlichaam gebeurd er heel veel. De tweede en derde dag worden ook wel de spierpijn dagen genoemd. Net als bij het sporten.

Je paard weer soepel in zijn vel…

Na de behandeling

De dagen erna zijn ook een belangrijk onderdeel in het behalen van het maximale resultaat van de behandeling. Na de behandeling is het namelijk belangrijk om minimaal 10 minuten met je paard aan de hand te stappen. Verder raad ik aan om na de behandeling je paard minimaal 3 dagen niet te rijden of zwaar te belasten. Wel mag je paard in de stapmolen of aan de longeerlijn, maar dan wel zonder hulpmiddelen (bijzetteugels enz.). Dit is omdat het proces wat door de behandeling in gang is gezet, na de behandeling nog doorwerkt. Om het beste resultaat te bereiken, is het belangrijk om het lichaam de eerste dagen echt de ‘rust’ te geven die het nodig heeft. De week na de behandeling, of na de eerste training hoor ik graag hoe het met je paard gaat. Deze informatie is erg fijn, dit neem ik namelijk mee voor de volgende keer.

Wanneer niet behandelen?

Het is niet verstandig om te behandelen bij deze situaties:

  • Koorts
  • Koliek
  • Verse botbreuken
  • Acute bacteriële infectie
  • Droes
  • Nierproblemen
  • Onbehandelde kankerprocessen
  • Drachtige merries, of merries met een veulen aan de voet.

Verder vind ik het fijn om te weten wanneer je paard gevaccineerd/ontwormd is.

Voor en na drie behandelingen. Verschil in oogopslag en ruimte in zijn hoofd.

Voor en na vier behandelingen. Verschil in symmetrie, ontspanning in zijn hoofd en vieze ogen.

Voor en na één behandeling. Verschil in balans en ruimte in haar lijf/ bindweefsel.